Rukometni klub Bjelovar osnovan je 1955. godine pod imenom ORK Partizan, a u svojoj povijesti je još kratko nosio ime Sirela te Elektrometal. Upravo pod nazivom ORK Partizan su upisani najslavniji dani u povijesti kluba čija je kruna bilo osvajanje naslova europskog prvaka 1972. godine nakon pobjede u finalu protiv njemačkog Gummersbacha 19:14 u Dortmundu. Uz taj naslov klub je još dva puta bio u finalu, 1962. i 1973. godine. Na domaćoj sceni se ističe 9 naslova prvaka te 3 osvojena kupa Jugoslavije. Sjajne generacije bjelovarskog kluba su iznjedrile i brojne reprezentativce među kojim je bilo i osvajača svjetskih i olimpijskih medalja.

ORK PartizanORK Partizan 1972. godine

Prva momčad rukometnog kluba Bjelovar se trenutno natječe u Paket24 Premijer ligi, Druga momčad je sudionik 3. HRL sjever dok selekcije U-17, U-15, U-13 i U-11 sudjeluju u natjecanju 1. HRL na regionalnoj razini. Selekcija MiniRukomet se natječe u Međužupanijskoj ligi te sudjeluje na međunarodnim turnirima. Sve selekcije kluba trenutno obuhvaćaju oko 150 velikih i malih rukometaša, a svakim danom je taj broj sve veći.

Gotovo sve utakmice kluba igraju se u Dvorani Europskih prvaka koja je dobila ime po zlatnoj generaciji iz 1972., a prva momčad započinje svoje utakmice u terminu 19:14 sati kao spomen na slavni rezultat.

ORK PartizanRK Bjelovar - RK Croatia Osiguranje Zagreb, Dvorana Europskih prvaka